Social Kapital på Spil

Et læringsspil til bedre samarbejde og kvalitet i det daglige arbejde

Social Kapital på Spil er en banebrydende måde at vende arbejdspladsens læring på hovedet - Ud med kurser, seminarer og konsulenter - ind med hverdagens konkrete opgaver og det daglige samarbejde

Social Kapital på Spil bryder med de sædvanlige måder at skabe forandring og udvikling på arbejdspladsen. Her er ingen kurser, seminarer og eksterne konsulenter. I stedet arbejder I selv med at skabe små forandringer i jeres dagligdag. Fokus er på de ting, som giver mening og værdi her og nu. Efterhånden træder nye mønstre frem, som I kan bygge videre på.

Udvikling via hverdagens praksis

Undervejs gennem spillet vil ledelse og medarbejdere dermed lære at udvikle arbejdspladsen på en ny måde. I får erfaring med, hvordan I selv kan udvikle og forbedre jeres arbejdsplads og arbejdsglæde via hverdagens praksis.

Spillet er tilrettelagt, så det kan gennemføres uden at arbejdspladsen skal have tilført ekstra ressourcer. Opgaverne løses i hverdagen, og der er kun brug for enkelte ekstra møder undervejs. I kan dog vælge at bruge efteruddannelsestimer til medarbejderne.

Afsæt i ’social kapital’

Spillet har som mål er at øge trivsel, samarbejde og kvalitet i det daglige arbejde. Metoden er at arbejde med at styrke den sociale kapital på arbejdspladsen. I har en høj social kapital, når I har tillid til hinanden, når I er gode til at arbejde sammen og når I oplever, at hverdagen er præget af retfærdighed.

Talrige erfaringer viser, at når arbejdspladsen har en høj social kapital, er det rart at gå på arbejde, og I kan løse opgaverne mere effektivt og med en højere faglig kvalitet. Samtidig kan høj social kapital være med til at mindske stress og sygefravær.

Udvikles gennem 4 moduler

Spillet udvikler sig gradvist gennem 4 forskellige moduler. Spillepladen er jeres egen hverdag og både ledelse og medarbejdere spiller med. Det tager mellem 6-12 uger at nå igennem et modul. Det er ikke nødvendigt at spille alle 4 moduler, eller at spille modulerne i en bestemt rækkefølge.

Hvordan blev spillet til?

Spillet er udviklet af Slagelse Kommune i samarbejde med en lang række fagfolk og testarbejdspladser. Spillet har siden foråret 2015 været tilgængelig for alle arbejdspladser i Slagelse Kommune.

Spillet blev i foråret 2017 lagt ud som Open Source til fri afbenyttelse.

Se i kontaktoplysningerne, hvem du skal kontakte for at finde ud af, om spillet er noget for jer.

Siden er sidst opdateret 17. september 2021